Перейти до основного вмісту
Цікаві факти про помідори
Чи
замислювалися Ви, поїдаючи помідори, про те що вони собою являють?
Навряд чи, адже вони такі звичні, купити їх можна в будь-якому магазині,
хоч взимку, хоч влітку. Насправді ці овочі дуже цікаві, до того ж вони
популярні практично в усьому світі.
Слово «помідор» прийшло до нас з італійської мови, де воно означає «золоте яблуко», а слово «томат» походить з мови ацтеків.
Речовина холін, яка міститься в помідорах допомагає знизити рівень холестерину в крові.
У середземноморських країнах, зокрема, в Італії та Іспанії, популярні холодні супи на основі помідорів. Наприклад, знаменитий суп гаспачо.
Помідори використовують як приправу і в сушеному вигляді, причому за 5-10 днів сушіння вони втрачають до 85-90% своєї маси.
Історично помідори походять з Південної Америки. Там в природі досі зустрічаються дикі їх сорти.
В Європу помідори потрапили лише в середині XVI століття, після відкриття європейцями Нового Світу.
Перший
в світі рецепт страви на основі помідорів був опублікований в книзі
рецептів, яка була видана в 1692 році в Неаполі. При цьому автор рецепта
стверджував, що запозичив його в Іспанії.
У
багатьох країнах вчені працюють над виведенням нових сортів помідорів.
Наприклад, при схрещуванні культурного сорту з диким помідором з
Галапагоських островів в Каліфорнійському університеті вдалося отримати
сорт, плоди якого мають солонуватий смак. Як показали досліди, солоні
помідори добре ростуть на піщаних ґрунтах при поливі їх морською водою.
Довгий час помідори вважалися неїстівними і навіть отруйними, а тому садівники вирощували їх як екзотичну декоративну рослину.
На першому місці по виробництву помідорів, причому з величезним відривом, стоїть Китай. Слідом ідуть Індія та США.
Кожен третій помідор в світі вирощений саме в Китаї.
М'якуш
стиглих помідорів в народній медицині часто використовують для
лікування ран і опіків. Швидке загоєння відбувається завдяки високому
вмісту в м'якоті томатів так званих рослинних антибіотиків - фітонцидів,
які не дають розвиватися інфекції.
За температури нижче +10 градусів томати втрачають здатність до розмноження, і рослина гине, не залишивши плодів.
У відповідних умовах насіння томатів можуть зберігатися до 6-8 років, не втрачаючи своїх властивостей.
На
відміну від деяких інших овочів та фруктів, зелені і недостиглі
помідори, бувши зірваними, прекрасно потім дозрівають самі по собі.
З точки зору ботаніки помідори не є овочами і навіть не фруктами, а ягодами.
Довгий час вважалося, що помідор відноситься до афродизіаків, але дослідження показали, що це не так.
Помідори багаті клітковиною, а також вітамінами A і C.
В Україні є пам'ятник помідору. Знаходиться він у місті Кам'янка-Дніпровська.
Найбільший в світі помідор виростили в США, в штаті Вісконсин. Він важив цілих 2,9 кг.
Помідор є біологічним родичем картоплі і тютюну - всі три рослини належать до сімейства пасльонових.
У Північній Америці на більш ніж 90% всіх домашніх городів ростуть помідори. Це найпопулярніший овоч в США і Канаді.
Щорічно в світі виробляється понад 170 мільйонів тонн помідорів.
Томати швидко втрачають вітамін С, якщо під час зберігання на них потрапляє сонячне світло.
Корисні властивості помідорів не погіршуються, а тільки поліпшуються при тепловій обробці.
Ла
Томатіна - щорічне свято, що проходить в останній тиждень серпня в
іспанському місті Буньоль. Десятки тисяч учасників приїжджають з різних
країн для участі в помідорному побоїщі, азартно кидаючись один в одного
цими овочами.
Нестиглі
помідори містять отруйну речовину - соланін. Якщо з'їсти більше
кілограма зелених помідорів, запросто можна отруїтися. Соланін також
утворюється в стиглих томатах, які тривалий час зберігаються на світлі.
У помідорах червоних сортів більше поживних речовин, ніж в жовтих.
Коментарі
Дописати коментар