Цікаві факти про сіль

Сіль

● У середні віки сіль була настільки дорогою, що її іноді називали "білим золотом".
Хлорид натрію (сіль) утворюється при взаємодії металевого натрію з газоподібним хлором. Це єдина порода подібного плану, яку люди вживають у їжу.
Колись Пол Брегг вважав, що людина цілком спокійно може обійтися без солі. Цю теорію намагалися навіть довести, але не враховували того факту, що майже всі речовини, які людина споживає в їжу містять сіль. 
Щоденна норма споживання солі в холодних країнах становить 3-5 грам, в жарких же країнах - це 20 грамів. Така різниця пов'язана з підвищеним потовиділенням, тому що з потом виходить досить багато солі з організму людини. 
В Світі існує величезна кількість солей, які можуть заміняти один одного, проте, люди звикли вживати в їжу хлористий натрій, смак якого в усіх країнах називають солоним.
Кухонна сіль - це хороший антисептик, який перешкоджає процесам гниття. Саме тому її використовують при заготівлі консервацій на зиму. 
Якщо з жаби випустити всю кров, то вона «помре»: не буде рухатися, припиниться дихання, зупиниться серце. Однак, якщо її судини наповнити розчиненою у воді кухонною сіллю, то вона оживе: м'язи почнуть скорочуватися, серце знову заб'ється і «мрець» почне дихати.
Якщо до льоду (0 градусів Цельсія) додати 1/20 солі, то лід перетворитися у воду, і її температура кристалізації знизиться на 1-3 градуси. Саме тому проїжджу частину при ожеледиці посипають сіллю, яка і розтоплює лід та залежаний сніг.
В Індії вираз «я їм його сіль» означає, що «він мене утримує і я йому зобов'язаний».
В середні віки ціна солі була настільки висока, що вона грала роль грошей, як і інші цінні предмети.
До недавнього часу соління було основним способом тривалого зберігання харчових продуктів
Мистецтво солити м'ясо та рибу було відоме з найдавніших часів. За словами Геродота, воно було сильно поширене в Єгипті, де були організовані спеціальні рибосольні. Крім того, єгиптяни солили перепілок, качок та іншу дрібну птицю.
Кухонна сіль - це єдина мінеральна речовина, яку людина вживає в чистому вигляді.
Додаючи до їжі щодня близько 20 грамів солі, людина з'їдає в середньому 7-8 кілограмів солі на рік. До сімдесяти років життя, це число складе півтони.
Аж до початку 20 століття фунт солі був основною валютою в Абіссінії (нині Ефіопія).
Сіль настільки важлива для людського організму, що якщо випити дуже велику кількість води, то вона вимиє сіль і може трапитися летальна гіпонатріємія.
Морська сіль хорошої якості містить велику кількість важливих мінералів для організму. 
Чорну сіль виготовляють в Індії за допомогою змішування солоної води з насінням Харада. Суміш залишають після цього випаровуватися, в результаті виходять чорні шматки солі. Далі з сіллю проводяться деякі маніпуляції, в результаті чого виходить рожевий порошок.
До того, як біблійний юдаїзм припинив своє існування, сіль змішували з жертвопринесеннями тварин. Сіль також була символом мудрості і розсудливості.
На початку 1800-х років сіль була вчетверо дорожча, ніж яловичина.
Тільки 6 відсотків всієї видобутої солі використовується в харчових цілях, ще 17 відсотків часто використовується для боротьби з обмерзанням вулиць та доріг в зимовий період.
У кінці 17 століття сіль була головним вантажем, який перевозили з країн Карибського басейну в Північну Америку. Вона використовувалася для засолювання найдешевших сортів риби, якою годували рабів на цукрових плантаціях.

Коментарі