Літературний вернісаж «Сторінками книжок для підлітків»

 Часто діти, які не «люблять» читати, просто не знайшли ще історію, яка б їх зацікавила та надихнула.

Справді, відшукати книгу, яка б була близькою по духу, говорила б з підлітками зрозумілою для них мовою і на ті теми, які їх турбують, непросто. Тим паче, на молодому українському книжковому ринку.

Саме тому ми вирішили поділитися з вами списком найкращих книг для підлітків.

«Не кажи нікому»


«Не кажи нікому» — це історія-щоденник 14-річної Аріни, сповнена абсолютно реальних подій, почуттів, першого кохання, травм і вчинків, за які потрібно нести відповідальність.

Саша Камінська не використовує повчання та нотації — на її думку, підлітки здатні самостійно зробити висновки з того, що стається, а також впізнати себе, пізнати інших і зрозуміти, що підходить саме їм як особистостям

«Шпигунки з притулку „Артеміда“»

11 кращих підліткових книжок за версією премії «Навиворіт» на Learning.ua


1907 рік. В одному з київських театрів стається сутичка. Поважний австрійський пан прилюдно звинувачує хлопчика-посильного в крадіжці. Без тіні страху підліток відкидає звинувачення, ще не підозрюючи, що це його перший іспит, запрошення в нове життя. Під зеленим картузом літній австрієць гер Фрідріх розгледів не лише перевдягнене дівчисько, а ще й потенційну вихованку для свого сирітського притулку — таємної школи «Артеміда», де готують професійних шпигунок.

«Говори»

11 кращих підліткових книжок за версією премії «Навиворіт» на Learning.ua

Роман написаний у формі щоденника тринадцятирічної дівчинки. На перший погляд, у ньому показано звичайне шкільне життя американського підлітка, який не надто добре комунікує з учителями, батьками й друзями. Та на цьому тлі перед читачами постає страшна реальність, у якій панує лицемірство, байдужість, егоїзм, емоційне й фізичне насильство.

Ця книжка допоможе юнакам та дівчатам розібратися в собі та уникнути помилок, а батькам — зрозуміти власну дитину.

«Книга пилу»

11 кращих підліткових книжок за версією премії «Навиворіт» на Learning.ua

Одинадцятирічний Малкольм Полстед з околиць Оксфорда, який допомагав батькам у шинку і любив плавати по Темзі в каное, і не думав, що навколо нього розгорнуться таємничі події. Все почалося зі знайденої записки, де йшлося про речовину з назвою Пил. А далі в його житті з’явилися докторка Релф, лорд Азріель, Корам ван Тексель і — головне — маленька дівчинка Ліра, яку переховують у монастирі. Прагнучи врятувати її від повені та переслідувань, хлопчик і його приятелька Еліс вирушають у сповнену пригод і небезпек подорож.

«Вуличний кіт на ім'я Боб», Джеймс Бовен

4.jpg


















Чи багато людей можуть похвалитися тим, що зустріли споріднену душу? Чи багато хто, опинившись практично на дні, зміг знову повірити в себе та піднятися? Чи багато хто зміг в цей період взяти відповідальність не тільки за себе? А герой цієї книги зміг. Здавалося, падати йому було зовсім нікуди, він відчайдушно боровся з наркозалежністю та просто намагався вижити, але випадкова зустріч з рудим котом в один момент все змінила.

Ця світла, добра історія заснована на реальних подіях, що в черговий раз переконує в тому, що життя – це низка дивовижних, але зовсім невипадкових подій. Автор зумів настільки хвилююче та правдиво розповісти цю історію, що в неї не тільки віриш від початку до кінця, а й щиро співпереживати головному герою.

Книга буде однаково цікавою як для підлітків-хлопчиків, так і для підлітків-дівчаток, адже вона змушує задуматися про те, що можливо комусь навколо вкрай необхідна ваша допомога. А головне, вона вчить вірити в краще та доводить, що навіть з самого низу можна вибратися нагору.

«Дівчина онлайн», Зої Загг

2.jpg














Чудовий роман, який припаде до душі всім підліткам, а більш зрілого читача змусить згадати себе в юному віці. Авторка розповідає про юну дівчину, яка постійно потрапляє в безглузді ситуації та стикається з непорозумінням однолітків.

Протягом всієї книги головна героїня буде вчитися справлятися з підлітковими проблемами, вірити в себе та боротися з власними страхами. Тут розказано не тільки про стосунки з батьками, дружбу та перше кохання, але і про втрати, зраду та страхи. На перший погляд Зої відкриває прості істини, але насправді підліткам часом дуже складно усвідомити, як боротися з глузуванням однокласників, панічними атаками та багатьма іншими проблемами, які в цьому віці здаються глобальними.

Прочитавши книгу, кожен зможе зробити для себе правильні висновки. Підлітки зрозуміють як чинити в тій чи іншій ситуації, а батьки зуміють знайти правильний підхід до своєї дитини, щоб підтримати її у важкій ситуації.

Коментарі