Бібліорубрика ТОП – 10 green books about nature

 

Виховувати в дітях любов до живої природи і прищеплювати їм бажання дбати про неї треба починати ще змалечку. Ми створили   для ваших дітей чудову добірку книжок про природу і про те, чому необхідно її берегти. 

Серед них чільне місце посідає «Книга джунглів» Редьярда Кіплінга. За сюжетом, звірі, які живуть у джунглях, виховують хлопчика-сироту на ім’я Мауглі. Тут і вовки, і ведмідь, і пантера, і удав – усі стають для головного героя добрими друзями та помічниками. Але в дрімучому лісі на героїв книжки чекає страшна небезпека – тигр Шерхан. Чи зможе Мауглі захистити своїх друзів, і чи зустрінуться лісові мешканці з людьми? Книжка рекомендується для обов’язкового прочитання всім дітям шкільного віку.
Є книги з описом природи і для найменших читачів. Наприклад, «Моя перша книжка про природу (з наліпками)» від видавництва #книголав. Про складні процеси, що відбуваються в природі, тут написано доступною мовою. Дитина дізнається, як пов’язані між собою тварини, птахи та комахи; які зміни відбуваються в природі в різні пори року; що можна знайти в лісі, а що – на березі моря. А доповнює цікавий текст книжки велика кількість яскравих наліпок. Отже, всім дошколярикам – must read!

Книги про природу та людину особливо цікаві школярам. Щоб краще зрозуміти внутрішній світ звірів та їхні стосунки з людьми, пропонуємо юним читачам відомий твір Джека Лондона «Біле ікло». Як вовкові ставитися до людей, коли він зустрічається з людською жорстокістю? Чому життя тварини наповнене болем та боротьбою? Цю книжку варто прочитати, щоб навчитися співчувати й пізнавати характери людей, з якими довелося зустрітися вовкові. Читати, аби зрозуміти, через які кола пекла він змушений був пройти, щоб втратити почуття любові до людини. А може, не втратити?
Книги про природу для школярів – не обов’язково художні. Ми пропонуємо енциклопедію «Тварини. Відкриваємо світ» від видавництва «Ранок» для дітей від семи років. Зі сторінок цієї книжки юні школярі дізнаються багато нового та пізнавального про тварин. Які тваринні спільноти є в природі? Якою «мовою» говорять тварини? Чи наділені вони інтелектом? Чи мають пам’ять? Факти, які дитина знайде в енциклопедії, не будуть «сухими», адже вони «приправлені» цікавими ілюстраціями, завданнями та запитаннями.
Книги про природу – настільні книжки наших батьків. Тепер ними зачитуємося ми і наші діти. «Доміно, Лобо, Снеп та інші історії» Ернеста Сетон-Томпсона – класика зарубіжної літератури про природу. Автор настільки тонко розуміє тварин, що це вражає читача вже на перших сторінках книжки. Тваринний світ, зображений неймовірно реально, постає перед нами у вигляді лисів, ведмедів, мустангів, оленів та собак. Книжка змушує замислитися про нездоланну силу волі до життя, а ще – навчить дітей з повагою ставитися до живої природи. 

«Як допомогти їжачкові та захистити полярного ведмедя» дитячої письменниці Джес Френч розкаже про те, як важливо захищати тварин та їхні середовища існування.

Книга містить описи та ілюстрації тринадцяти місць існування живих організмів – від садів до джунглів.

Що цікаво – для того, аби допомагати тваринам, не обов’язково вигадувати якісь складні способи. Дитина навчиться завдяки цьому виданню допомагати навколишньому середовищу без особливих зусиль.

«Як допомогти їжачкові…» містить розділ, який носить таку ж назву – «Як ти можеш допомогти».

Книга Марі Ґ. Роде «Справжні монстри – загроза для планети» – чудово ілюстроване видання, яке в доступній формі розповість дитині про виклики і загрози, що стоять перед людством. Відзначимо, що книгу високо оцінила шведська екоактивістка Грета Тунберг.

«Якщо кілька дітей, які не пішли до школи, захопили заголовки всі газет, то уявіть собі, чого ми зможемо досягнути великим гуртом», – зазначила вона.

Ілюстраторка і видатна дизайнерка Марі Ґ. Роде описала у своїй книзі, що справжні монстри – не ті, які живуть у тебе під ліжком. А ті, що нищать природу: вирубують ліси, здіймають буревії, нищать звірів і висушують водойми. І ми усі маємо до цього відношення.

Але таким монстрам можна протидіяти. По суті, книга про монстрів – це набір корисних лайфхаків, якими можна послуговуватися у побутовому житті і дорослим, і дітям.

Кожен монстр містить детальний опис, а також перелік дій, які його послаблюють або ж – зміцнюють.

Уваги заслуговує спеціальний відкидний аркуш із мапою, де зображені усі небезпеки та виклики, що стоять перед людство. Мапа містить також спеціальний глосарій.

«Справжні монстри…» підійдуть дітям віком від 6 років.









Коментарі