Бібліо-хвилинка: «Звичаї та традиції козаків»

 


Українське козацтво надзвичайно цікаве та важливе явище в історії як країни так і світу. Козаки дивували, та захоплювали, надихали митців на створення своїх шедеврів, берегли рідну культуру та звичаї. Згадки про козаків зустрічаються й в зарубіжних джерелах. Однак козаки були не просто вояками, адже поряд силою, мужністю, розумом, хитрістю повсякчас зустрічається елемент загадковості та містики. Пропонуємо поринути в захоплюючий світ козацтва з підбіркою найцікавіших фактів про них.



10 цікавих фактів про козаків🔥
А ви знали?
1️⃣Козаки жили в куренях, які плели з хмизу й укривали кінськими шкурами. Їх завжди залишали відкритими, щоб мандрівник чи просто перехожий міг зайти, поїсти і перепочити.
2️⃣Звичним одягом козаків були штани-шаровари,каптани, широкі кольорові пояси, чоботи з гострими носами й високі загострені шапки.
3️⃣Улюбленими стравами запорожців були бринза - солений овечий сир і пастрома - в’ялене м’ясо.
4️⃣Козаче військо складалось з піхоти, кінноти й артилерії. Найзагрозливішою силою запорожців була кіннота.
5️⃣Запорозькі козаки були надзвичайно дисципліновані. Зрада й крадіжка вважалися найтяжчими злочинами, які жорстоко карались.
6️⃣Під час степових походів запорожці розбивали табір. Його огороджували декількома рядами возів, скріплених ланцюгами.
7️⃣На озброєнні в козаків були гармати-гаубиці, мортири (гармати з коротким дулом), самопали, пістолі, списи, шаблі, луки, стріли, клинки й кинджали. Військо запорізьке було озброєне найкращою зброєю тих часів.
8️⃣У морські походи козаки вирушали на великих човнах - чайках. В один човен поміщалось від 50 до 70 осіб. Для морських походів обирали найхмарніші дні й найтемніші ночі. Чайки виходили із Січі та спускалися до Чорного моря.
9️⃣Козаки і гетьмани багато мандрували світом, тому знали про культуру та звичаї інших народів, переймали у них бойові прийоми.
🔟Улюбленими розвагами козаків були пісні і танці, гра на різних музичних інструментах і показові бої, в яких кожен мав проявити свою силу і спритність.


🛣Проникнутись духом легендарної козацької держави можна на найбільшому дніпровському острові Хортиця. Варта уваги старовинна козацька фортеця, яку відтворили вчені-історики, 700-літній дуб, під яким проводились обряди перед боями, музей козацтва.


Також пропонуємо переглянути Відео, створене з метою розширення знань учнів про історію славного українського козацтва, виховання почуття патріотизму, національної гідності та побратимства, популяризація надбань і традицій славних запорожців – оборонців рідної землі.

https://www.youtube.com/watch?v=zKNgTx4Dg0A

Коментарі