8 червня - Всесвітній день океанів

Це свято до 2009-го року офіційно не було затверджено Організацією Об’єднаних Націй, але відзначалося безліччю людей, які так, чи інакше мають відношення до Світового океану. Пізніше, 5-го грудня 2008-го року Генеральною Асамблеєю ООН Всесвітньому дню океанів було присвоєно один із найбільш гідних і узаконених статусів на міжнародному рівні.

В цей день проводиться ряд найрізноманітніших заходів, спрямованих на розширення проінформованості громадськості з питань і проблем життя та екології світового океану та його мешканців.
Ми приєднуємося до цієї прекрасної ініціативи і раді, що людство має ще одну важливу можливість, силами всіх зацікавлених людей, зберігати природу і сприяти її відновленню. Будемо дбати про флору і фауну морів і океанів, а це неодмінно послужить перешкодою до негативних екологічних наслідків і вимирання багатьох видів.
Вченим більше відомо про поверхню Місяця, ніж про глибини світового океану. Наприклад, 12 осіб вже ступили на Місяць, але тільки три побували в Маріанській западині.
94% життя на Землі зосереджено у воді. Близько двох третин усіх морських мешканців залишаються недослідженими, а коли виявляються нові різновиди, це піднімає ще більше запитань про морське життя.
Є ряд звуків з глибин океанів, які вчені досі не можуть пояснити.
Відомо, що в океанах є підводні озера і річки, які мають свої берегові лінії і навіть хвилі.
А чи знаєте ви, що в океані є водоспади?
Технічно найбільший відомий в світі водоспад знаходиться саме під водою, між Гренландією та Ісландією. Його висота становить 3505 метрів. Водоспад утворюється завдяки різниці температур між водою по обидва боки Данської протоки. Коли більш холодна і більш щільна вода зі Сходу зустрічає більш теплу і легшу воду з Заходу, холодна вода тече вниз під теплою водою. Більше дізнатися про всі океани можна за посиланням ⬇️
А добірка книжок буде у нагоді для всіх, кого цікавить життя океанів.







Коментарі