«Книга - альфа і омега всякого знання»: до Всесвітнього дня книги і авторського права

 

    Кожного року 23 квітня, починаючи з 1996, відзначається Всесвітній день книги та авторського права, який було встановлено на 28-й сесії ЮНЕСКО 15 листопада 1995 року. 

    За мету ця організація ставила привернення уваги урядових органів і громадськості до книжок як до джерел отримання знань, засобів для комунікації, освіти, розвитку критичного мислення, збереження та збагачення культури кожної держави. Одна з головних цілей заходу – промоція читання і книговидання, привернення уваги до культури писемного слова, а також до питань авторського права й захисту інтелектуальної власності.

    Своїм святом День книги по праву вважають автори, видавці, бібліотекарі, книгорозповсюджувачі  й усі причетні до друкованого слова. Його відзначають майже у 200 країнах світу. А вперше відсвяткували в 1996 році в іспанській Каталонії, де уже понад 80 років існує традиція дарувати в цей день книжки і троянди.

    Звичайно, діяльність, пов’язана з популяризацією книг та читання, не може обмежитися лише одним днем. Але саме 23 квітня відбувається багато заходів, які привертають увагу до книжкової справи. В усьому світі цього дня купують, дарують і, звісно, читають книжки, проводяться зустрічі з авторами, читання уривків із улюблених книг, конкурси, акції на захист книги, фестивалі, розпродажі книг тощо. Це знаменний день для авторів-літераторів, книговидавців, бібліотекарів, для кожного, хто отримує задоволення від читання і поважає працю людей, які сприяли популяризації книг. Кожен, хто бере в руки книгу, не просто отримує доступ до знань, а й відкриває злет людської думки, торкається скарбу моральних і духовних цінностей, закладених у ній, глибини й краси життя.

   «Книги – мов ріки, які наповнюють собою весь світ; це джерело мудрості, в книгах – бездонна глибина», – так  написано ще в давньому нашому літописі «Повість минулих літ». А Стефан Цвейг вважав: "Книга є альфа й омега будь-яких знань, початок початків кожної науки".

Більше про історію творення книги ви дізнаєтеся за посиланням ⬇️

    У Всесвітній день книги і авторського права колектив бібліотеки КЗ ВЛ №20  бажає всім науковцям, творцям і поціновувачам книг нових відкриттів і натхнення! Нехай книга як джерело знань і надалі служить збереженню та примноженню наукового й духовного багатства світу! Зі святом, друзі!

Коментарі