Туве Янссон та його Країна Мумі-тролів.

Ще на початку навчального року учні нашого ліцею запитували про ці книги. А під час акції "Подаруй бібліотеці книгу" нам  зробили такий чудовий подарунок. Тому ми сподіваємось, що скоро кожен хто цікавився, зможе взяти з наших бібліотечних поличок улюблену книгу про Мумі-тролів. 
А тим хто ніколи не чув про цих кумедних героїв,  сьогодні випала можливість познайомитись з ними ближче.
Взагалі до збірки входить три книги, у нас в бібліотеці, поки що, є дві. 
До першої із трьох книг серії «Країна Мумі-тролів» найзнаменитішої казкарки Фінляндії Туве Янсон про кумедних мумі-тролів та інших дивовижних істоток, що населяють Долину Мумі, увійшли повісті «Маленькі тролі і велика повінь», «Комета прилітає», «Капелюх Чарівника».
Ця казка, окрім затишного відчуття дитинства, вся просочена неймовірно ароматним запахом кави, троянд, молока, запашних свіжо випечених булочок та лісових ягід. Ця книга - найдобріша, найчудовіша, найтепліша та найзатишніша історія!  
Країну Мумі-тролів ви не знайдете на жодній карті світу. Вона – лише у вашій уяві, у ваших серцях. Потрапивши в неї одного разу – не можливо не полюбити осяяні сонцем простори, омиті оксамитовими хвилями моря піщані береги, високі Самотні Гори та запашну квітучу Долину. Це окремий світ добра, щирості та дива.
 Тут вам завжди раді – добродушні мумі-тролі гостинно запрошують до оселі, нагодують, почастують різноманітними смаколиками, дозволять переночувати, дбаючи про ваш комфорт і підбираючи розмір ліжечка спеціально для вас, а Мама Мумі-троля начаклує цілу гору смачних млинців. 
Тут немає місця заздрощам, злу, ненависті або просто поганому настрою. У маленьких, пухкеньких, кумедних і симпатичних створінь – добрі та відкриті серця, а маленькі ручки завжди простягнуться вам на допомогу в скрутну хвилину. Ви відчуєте себе у казці. Разом з Мумі-тролем, його Мамою та Крихітним Звірятком Чмихом ви вирушите на пошуку зниклого Тата, долатимете велику повінь і будете щиро радіти, коли його знайдете. 
Ви знайдете нових друзіх: Нюхмумрика, братиків і сестричку хропусів, поважного філософа Ондатра. Ви намагатиметесь встигати за невгамовним дослідником Чмихом та будуте миритись з буркотіннями колючого, як його кактуси, Гемуля. Ви вирушите на пошуки обсерваторії та будете рятуватись від комети у величезній печері. Ви знайдете чарівного капелюха і познайомитесь з його грізним власником, але “той, хто їсть оладки з варенням, не може бути страшним та небезпечним”. Чародій навіть виконуватиме ваші бажання – тому можете загадувати все, що прагне душа!

Книга друга з серії «Країни Мумі-тролів» – це нові неповторні зустрічі з милим сімейством Мумі-тролів та їхніми багатьма друзями. Маленькі герої книжки підросли настільки ж, наскільки подорослішали читачі «Країни Мумі-тролів». Тепер їм доводиться замислюватися над важливими речами, якими сповнений світ, – такими, як сенс життя, самопізнання і самоствердження, любов, взаємоповага.
 В книгу увійшли повісті «Мемуари Тата Мумі-троля», «Небезпечне літо», «Зима-чарівниця».
От скажіть, як можна не любити цих товстеньких, "пухнастих", біленьких гіпопотамчиків, славних потомків тролів та любителів затишку та тепла? Колись давно ці веселі створіннячка жили за пічками, в будинках людей, подібно до тролів та домових. А вже потім перебралися в Мумідол (в зв'язку з тим, що пічне опалення почало зникати із приміщень людей) та на сторінки дивовижних та захоплюючих кних.  Друга книга "Країни Мумі-тролів" скандинавської письменниці Туве Янссон дарує нам можливість дізнатись про нові пригоди Муміків через наступні казки: «Мемуари Тата Мумі-троля», «Небезпечне літо» та «Зима-чарівниця». В першій казці ви дізнаєтесь про те, що пригоди Мумі-татка почалися саме від його народження і не закінчувались ніколи! В другій чудо-розповіді ви дізнаєтесь про надзвичайно неспокійне літо, Вогнедишна гора спричинила стільки біди - через неї була і повінь, і землетрус. Будинок Мумі-тролів затопило, а новий дім, що приплив сам бо собі, був наповнений привидами. І найстрашніше ще попереду. Читайте. Останній твір розкаже нам про самотність. Чи ви знали, що взимку всі мешканці Мумідолу впадають у сплячку? А Мумі-троль прокинувся. Уявляєте? Взагалі крізь другий том просліджується дорослішання Мумі-троля, що в принципі непогано, адже ніхто не має сумнівів, що ця казка для дорослих?

Особисто для мене, дуже прємно тримати в руках якісну книгу з надзвичайно хорошим українським перекладом. Я обожнюю український переклад, адже в моєму дитинстві книг українською було надто мало. Але тепер я, як і багато інших українців, маю змогу читати твори видатних та знакових письменників саме рідною мовою та долучати до читання своїх діточок. 



 




Коментарі