14 травня - День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

 


«У людей з низьким інстинктом самозбереження можуть бути кращі шанси на виживання, якщо вони добре розвинуть свої духовні начала: здатність співчувати,  розвивати свої таланти, любити ближніх і прощати один одного – та зможуть об’єднатися заради спільної мети… Для цього в людей є культура, мистецтво, релігія – це те втілення громадської духовності, яке рухає людство…»

Тетяна Пахомова «Я, ти і наш мальований і немальований Бог»

Цього року в Україні вперше вшанують пам'ять українців, які рятували євреїв у Другій світовій війні.

У роки Другої світової війни Україна була одним із місць масових репресій нацистів проти єврейського населення. Бабин Яр: конвеєр смерті на околиці Києва. За два дні у вересні 1941 року на околиці Києва розстріляли понад 30 тисяч євреїв.

Українці всіма зусиллями рятували євреїв та переховували їх від окупантів, хоча знали, що за це їх можуть сильно покарати.

Тому, держава Ізраїль ушановує неєвреїв, які тоді з ризиком для себе та своїх родин рятували євреїв, почесним званням «Праведник народів світу». Станом на 1 січня 2020 року, коли державний ізраїльський Центр пам’яті жертв Голокосту в світі «Яд ва-Шем» востаннє на цей час оновлював свою статистику, в переліку вдостоєних цього звання з України їх 2659 – це четверта найбільша кількість серед країн світу. Це лише офіційні дані, а скількох історій ми не знаємо й не дізнаємося вже ніколи.

Коментарі