11 травня - День народження Барона Мюнхаузена

   У 1785 році Рудольф Еріх Распе надрукував перші історії вигадника Мюнхгаузена. Чи знаєте ви, що Мюнхгаузен - не вигадка? Така людина дійсно жила. Книга про пригоди знаменитого барона Мюнхгаузена, написана німецьким письменником Рудольфом Еріхом Распе (1736 - 1794) і частково переказана для дітей Корнієм Івановичем Чуковським, давно стала класикою дитячої літератури. Кумедні історії вчать нас ніколи не падати духом, а в складних ситуаціях шукати нестандартні рішення проблем. Адже дійсно, «винахідливість, це велика річ», як довів на власному прикладі барон Мюнхгаузен.
У містечку, на батьківщині знаменитого барона, є будинок-музей, поруч з ним стоїть пам'ятник, а поруч з гербом міста в путівнику малюють фігурки барона, що літає на гарматному ядрі.
Карл Фрідріх Ієронім барон фон Мюнхгаузен (11 травня 1720, Боденвердер - 22 листопад 1797, там же) - німецький фрайхерр (барон), ротмістр російської служби і оповідач, який став літературним персонажем. Ім'я Мюнхгаузена стало прозивним як позначення людини, що розповідає неймовірні історії.
З 1752 року і до самої смерті Мюнхгаузен жив в Боденвердер, спілкуючись в основному з сусідами, яким розповідав вражаючі історії про своїх мисливських пригоди і пригоди в Росії.
Розповіді барона (в'їзд до Петербурга на вовкові, запряженому в сани; кінь, розрізаний навпіл в Очакові; кінь на дзвіниці; оскаженілі шуби, Вишневе дерево, яке виросло на голові в оленя) широко розходилися по околицях і навіть проникли до друку.

Нарешті, в 1785 році була опублікована книга Распе. У 1786 році Бюргер перекладає її на німецьку мову. Існує твердження, що книга привела барона в лють - він вважав своє ім'я збезчещеним і збирався подати на Бюргера в суд. Затвердження вельми спірне, хоча б тому, що автори книг протягом багатьох років були невідомі: ні Распе, ні Бюргер не підписали свої книги.  Книга Распе швидко стала популярною в Європі. У Боденвердер стали стікатися роззяви, щоб подивитися на «барона-брехуна». Іноді Мюнхгаузену доводилося ставити навколо будинку слуг, щоб відганяти допитливих.


Коментарі